In deze informatieve blog ontdek je de fascinerende wereld van parfum, van de geschiedenis en samenstelling tot aan de verschillende geurfamilies.

Leer de basisprincipes van parfumkunde en krijg inzicht in de betoverende wereld van geuren. Ontdek de essentie van parfum en laat je verleiden door de kunst van geurige expressie.

Wat betekent parfum?

Parfum is een geurige substantie die wordt gebruikt om een lekkere geur aan het lichaam, kleding, objecten of ruimtes te geven. Het woord "parfum" is afgeleid van het Latijnse woord "per fumum", wat "door rook" betekent. Historisch gezien werd parfum namelijk vaak gebruikt tijdens religieuze rituelen, waarbij geurende harsen en kruiden werden verbrand om rook met een aangename geur te verspreiden onder de mede mens.

Tegenwoordig bestaat parfum meestal uit een mengsel van geurige ingrediënten, zoals natuurlijke en synthetische aroma's, opgelost in een mengsel van alcohol en water. Deze geurige ingrediënten kunnen onder andere afkomstig  zijn van bloemen, vruchten, kruiden, houtsoorten, specerijen en andere natuurlijke bronnen.

Parfums worden vaak onderverdeeld in verschillende geurfamilies, zoals bloemig, oriëntaals, houtachtig, fris en citrus, om verschillende geurprofielen te beschrijven. Elke geurfamilie heeft kenmerkende geurnoten en combinaties die een unieke geurervaring creëren.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Het wordt gebruikt voor persoonlijk gebruik, als onderdeel van een dagelijkse routine of bij speciale gelegenheden, en het kan ook worden gebruikt in producten zoals zeep, shampoo, lotions en kaarsen om een aangename geur te geven. Het kiezen van de juiste parfum is een persoonlijke en subjectieve keuze, omdat geuren verschillende associaties, stemmingen en herinneringen kunnen oproepen.

Waar is parfum van gemaakt?

Parfum is samengesteld uit verschillende ingrediënten die samen de kenmerkende geur vormen. Deze ingrediënten kunnen afkomstig zijn van natuurlijke of synthetische bronnen. 

Hier zijn staan enkele veelvoorkomende ingrediënten die worden gebruikt:

 1. Essentiële oliën: Deze oliën worden gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals bloemen, kruiden, vruchten, bladeren, schors en hout. Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerd en dragen bij aan de unieke geurprofielen van parfums.
 2. Aromaten: Ook wel synthetische aroma's genoemd, deze worden gemaakt in een laboratorium. Aromachemicaliën bootsen geuren na die voorkomen in de natuur of creëren geheel nieuwe geurcomposities. Ze bieden een breed scala aan geurvariaties en zijn vaak kosteneffectiever dan natuurlijke essentiële oliën.
 3. Oplosmiddelen: Parfums bevatten vaak oplosmiddelen, zoals alcohol of een mengsel van alcohol en water. Oplosmiddelen helpen bij het verdampen van de geurige ingrediënten en zorgen ervoor dat de geur zich goed verspreidt wanneer het op de huid wordt aangebracht.
 4. Fixatieven: Deze ingrediënten helpen de geur langer op de huid te blijven en de intensiteit ervan te behouden. Fixatieven kunnen natuurlijke of synthetische stoffen zijn die de geurmoleculen helpen binden en hun verdamping vertragen.

Het precieze mengsel van ingrediënten varieert per parfumformule en merk, en parfumeurs kunnen hun eigen unieke combinaties creëren. Het is belangrijk op te merken dat de specifieke ingrediënten van een parfum vaak niet volledig worden vermeld om hun unieke formules te beschermen.

Het gebruik van verschillende ingrediënten en hun verhoudingen zorgt voor de diversiteit aan parfums die op de markt verkrijgbaar zijn, elk met hun eigen geurprofiel en karakter.

Wat doet een parfum?

Parfum heeft verschillende functies en effecten. Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten:

 1. Geurervaring: Het primaire doel is het creëren van een aangename geurervaring. Het biedt een breed scala aan geuren, van bloemig en fruitig tot houtachtig en kruidig. Het dragen van een luchtje geeft je de mogelijkheid om een geur te kiezen die past bij je persoonlijke voorkeur en stijl.
 2. Persoonlijke expressie: Parfum kan een vorm van zelfexpressie zijn. Het kiezen van een specifieke geur kan helpen bij het uiten van je persoonlijkheid, het creëren van een bepaalde indruk of het weerspiegelen van je stemming. Het is een manier om jezelf te presenteren en anderen een idee te geven van wie je bent.
 3. Vertrouwen en emotioneel welzijn: Het dragen van een luchtje waar je van houdt, kan je zelfvertrouwen vergroten en een positief gevoel van eigenwaarde bevorderen. Geuren kunnen emoties en herinneringen oproepen, en het dragen van een favoriete geur kan een gevoel van comfort en welzijn creëren.
 4. Sensuele aantrekkingskracht: Het speelt vaak een rol in aantrekkingskracht en verleiding. Geuren kunnen een diepe impact hebben op de zintuigen en anderen aantrekken. Het dragen van een aantrekkelijk luchtje kan je aantrekkelijkheid vergroten en een positieve indruk achterlaten.
 5. Sfeer en ambiance: Parfums worden niet alleen gebruikt op het lichaam, maar ook in huis en op andere objecten om een aangename geurige sfeer te creëren. Geurkaarsen, geurstokjes en linnensprays zijn enkele voorbeelden van hoe het wordt gebruikt om een aangename ambiance te creëren.

Het gebruik van een luchtje is een persoonlijke keuze en de effecten kunnen variëren afhankelijk van individuele voorkeuren en gevoeligheden. Het is belangrijk om het met mate te gebruiken, rekening te houden met de omgeving en anderen, en te respecteren dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor geuren.

Wat maakt parfum zo duur?

Parfum kan variëren in prijs, en de factoren die bijdragen aan de kosten van een geurtje kunnen divers zijn.

Hier zijn enkele redenen waarom parfum soms duur kan zijn:

 1. Hoogwaardige ingrediënten: Een geurtje van hoge kwaliteit bevat meestal kostbare ingrediënten, zoals zeldzame bloemen, exotische houtsoorten of dierlijke extracten. Deze ingrediënten kunnen duur zijn om te verkrijgen en te verwerken, waardoor de prijs van het product stijgt.
 2. Parfumconcentratie: Parfums hebben verschillende concentraties, zoals parfum, eau de parfum, eau de toilette, en eau de cologne. Hoe hoger de concentratie van geurige oliën in het parfum, hoe duurder het kan zijn. Een luchtje met een hogere concentratie hebben over het algemeen een intensere geur en blijven langer op de huid aanwezig.
 3. Productie- en verwerkingsprocessen: Het produceren kan een complex en tijdrovend proces zijn. Het vereist expertise van ervaren parfumeurs, laboratoriumfaciliteiten en geavanceerde technologieën. Daarnaast kan het blenden, rijpen en verpakken van het product ook tijd en zorgvuldigheid vergen, wat de kosten kan verhogen.
 4. Verpakking en marketing: Het wordt vaak geleverd in elegante en luxe verpakkingen. De kwaliteit en esthetiek van de verpakking, inclusief flessen, doppen en verpakkingen, kunnen de kosten verhogen. Daarnaast wordt er vaak veel aandacht besteed aan marketing en reclamecampagnes om het te promoten, wat ook bijdraagt aan de totale kosten.
 5. Merkwaarde en exclusiviteit: Parfums van bepaalde luxemerken hebben vaak een gevestigde reputatie en worden geassocieerd met luxe, exclusiviteit en vakmanschap. Deze merkwaarde en het streven naar exclusiviteit kunnen de prijs van het parfum verhogen.

Het is belangrijk op te merken dat er ook genoeg betaalbare parfums op de markt zijn die nog steeds van goede kwaliteit zijn. De prijs van het product is niet altijd een directe indicatie van de kwaliteit of de geurbeleving. Het hangt af van persoonlijke voorkeuren en budgetten bij het kiezen van een parfum.

Op zoek naar goedkope parfum voor dames? Bekijk dan ons koopadvies over de beste goedkope parfum voor dames.

Hieronder staat een leuke video over de reden waarom parfum zo duur is.

Wat is het verschil tussen parfum en eau de toilette?

Het verschil tussen parfum en eau de toilette ligt voornamelijk in de concentratie van geurige oliën in de samenstelling.

Hieronder staat een opsomming van de belangrijkste verschillen:

Parfum: Heeft de hoogste concentratie van geurige oliën, meestal variërend van 20% tot 30%. Dit maakt parfum de meest geconcentreerde vorm van geur. Vanwege de hoge concentratie blijft parfum langer op de huid aanwezig en heeft het een intensere geur. Slechts een paar druppels parfum zijn voldoende om de hele dag een blijvende geur achter te laten. Vanwege de hoge kwaliteit en intensiteit is parfum doorgaans ook het duurste type geur.

Eau de Parfum: Heeft een iets lagere concentratie van geurige oliën, meestal variërend van 15% tot 20%. Hoewel het minder geconcentreerd is dan parfum, heeft eau de parfum nog steeds een langdurige geur en is het intenser dan andere varianten zoals eau de toilette of eau de cologne. Het kan gedurende enkele uren tot een hele dag aanhouden, afhankelijk van de kwaliteit en de individuele chemie van de huid.

Eau de Toilette: Heeft een lagere concentratie van geurige oliën, meestal variërend van 5% tot 15%. Dit maakt eau de toilette lichter en subtieler in vergelijking met parfum en eau de parfum. Hoewel de geur minder lang aanhoudt, is eau de toilette nog steeds geschikt voor dagelijks gebruik en kan het gedurende enkele uren aanwezig blijven op de huid. Het is vaak iets betaalbaarder dan parfum en eau de parfum.

Het kiezen tussen parfum, eau de parfum en eau de toilette hangt af van persoonlijke voorkeur, de gewenste intensiteit van de geur en de gelegenheid waarvoor het gebruikt wordt. Parfum is ideaal voor speciale gelegenheden of wanneer je op zoek bent naar een langdurige en krachtige geur. Eau de parfum is geschikt voor dagelijks gebruik en biedt een goede balans tussen intensiteit en duurzaamheid. Eau de toilette is meer geschikt voor normale situaties en wanneer je een lichtere geur wilt dragen.

Hoe laat je parfum beter ruiken?

Om ervoor te zorgen dat je geurtje optimaal ruikt en langer meegaat, zijn er enkele tips die je kunt volgen:

 1. Kies de juiste applicatiemethode: Breng parfum aan op goed gehydrateerde huid, bij voorkeur direct na het douchen wanneer de poriën open staan. Spuit het parfum op de warme delen van het lichaam, zoals de polsen, achter de oren, de nek, de binnenkant van de ellebogen en de knieholtes. Deze warmere gebieden helpen de geur te verspreiden.
 2. Verstuif de parfum op de juiste afstand: Houd de fles op ongeveer 15-20 centimeter van je huid en spray lichtjes. Het is beter om meerdere lichte sprays te gebruiken dan één zware spray, om te voorkomen dat de geur overweldigend wordt.
 3. Vermijd wrijven: Nadat je het hebt aangebracht, wrijf je de geur niet in. Wrijven kan de geurmoleculen breken en de geur veranderen. Laat het luchtje op natuurlijke wijze opdrogen en zich vermengen met de warmte van je huid.
 4. Hydrateer de huid: Een goed gehydrateerde huid kan helpen om de geur langer vast te houden. Breng een ongeparfumeerde lotion of crème aan op de huid voordat je het aanbrengt. De vochtinbrengende crème helpt de parfumgeur vast te houden en voorkomt dat de huid uitdroogt.
 5. Pas op met overmatig gebruik: Overmatig gebruik kan overweldigend zijn en anderen storen. Wees subtiel bij het aanbrengen van een geurtje en respecteer de gevoeligheid van anderen voor geuren. Een paar goed geplaatste sprays zijn vaak voldoende om de gewenste geurervaring te creëren.
 6. Bewaar het op de juiste manier: Bewaar parfum op een koele, droge plaats, uit direct zonlicht en vocht. Hitte en licht kunnen de geurmoleculen beschadigen en de kwaliteit van het product verminderen.

Onthoud dat de geur van parfum ook afhankelijk is van individuele chemie en de interactie met de natuurlijke geur van je huid. Wat voor de ene persoon goed werkt, kan voor een ander anders zijn. Experimenteer en ontdek de beste manier om een geurtje optimaal te laten ruiken op jouw huid.

Kan parfum te oud worden?

Parfumliefhebbers stellen vaak de vraag: kan parfum te oud worden? Het antwoord is ja. Het heeft een beperkte houdbaarheid en na verloop van tijd kan de kwaliteit ervan verminderen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol.

Een van de belangrijkste factoren die de levensduur van parfum beïnvloeden, is blootstelling aan licht. Wanneer parfumflessen worden blootgesteld aan direct zonlicht, warmte of zuurstof kunnen de geurmoleculen worden aangetast. UV-straling kan de chemische samenstelling veranderen, waardoor de geur zwakker wordt of zelfs helemaal verandert. Het is daarom essentieel om parfumflessen op te bergen op een koele, donkere plaats om ze te beschermen tegen licht.

Geschiedenis van parfum

De geschiedenis van parfum gaat ver terug, tot de oude beschavingen van Egypte, Mesopotamië, China en het oude Griekse en Romeinse rijk. Een geurtje is altijd al een belangrijk onderdeel geweest van menselijke cultuur en heeft verschillende doeleinden gediend, variërend van religieuze ceremonies tot persoonlijke verzorging en zelfexpressie.

Oorsprong van parfum

De oorsprong kan worden teruggevoerd naar het oude Egypte, waar geurige oliën en balsems werden gebruikt voor religieuze rituelen en het mummificatieproces. Egyptenaren geloofden dat het een geschenk was van de goden en gebruikten het als een manier om hun verbinding met het goddelijke te versterken. Parfumflessen en -potten werden vaak gevonden in oude Egyptische graven, als kostbare voorwerpen die de overledene zouden begeleiden naar het hiernamaals.

Eerste ontdekking parfum in Mesopotamië

In het oude Mesopotamië, dat het huidige Irak en delen van Iran, Syrië en Turkije omvatte, werd parfum gebruikt als onderdeel van religieuze en spirituele rituelen. De Babyloniërs en Assyriërs waren bekend om hun gebruik van geurige oliën en kruidenextracten, die ze verwerkten in zepen, lotions en parfums. Ze waren ook meesters in het destilleren van bloemen en planten om essentiële oliën te verkrijgen.

Wie is de uitvinder van parfum

De eerste bekende parfumeur was een vrouw genaamd Tapputi levend in de oude beschaving van Mesopotamië . Ze was een chemicus. De eerste geur die ze creëerde was met oliën, bloemen en mirre.

In China

In het oude China werd het gebruikt als een manier om de geest te kalmeren en de gezondheid te bevorderen. Chinese parfums waren gebaseerd op plantaardige en kruidenextracten, zoals sandelhout, jasmijn en gember. Het had ook een symbolische betekenis in de Chinese cultuur en werd gebruikt bij speciale gelegenheden en festivals.

In Griekse en Romeinse Rijk

Tijdens het oude Griekenland en het Romeinse Rijk werden parfums gebruikt als luxeartikelen en statussymbolen. Parfumflessen werden gemaakt van kostbare materialen zoals goud, zilver en glas, en waren vaak versierd met ingewikkelde ontwerpen en edelstenen. Grieken en Romeinen waardeerden een breed scala aan geuren, variërend van bloemen en kruiden tot dierlijke extracten. Het werd niet alleen gebruikt voor persoonlijke verzorging, maar ook tijdens feesten en sociale bijeenkomsten.

De middeleeuwen en Renaissance

Tijdens de middeleeuwen en de Renaissance in Europa werd het voornamelijk gebruikt om onaangename geuren te maskeren, aangezien hygiëne destijds geen prioriteit was. Parfumeurs ontwikkelden complexe mengsels van bloemen, kruiden en specerijen om onaangename geuren te maskeren en frisheid te bevorderen.

Parfum in de hedendaagse tijd

In de moderne tijd is het uitgegroeid tot een bloeiende industrie, met een breed scala aan geuren en merken die beschikbaar zijn. Parfumeurs maken gebruik van geavanceerde technieken en moderne ingrediënten om complexe en unieke geuren te creëren. Parfum is nu een alledaags product geworden.