Parfum is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van onze persoonlijke stijl en identiteit. Of het nu gaat om een vleugje verleiding voor een speciale avond uit of een vertrouwd geurtje dat ons elke dag vergezelt. Daarnaast zien de flesjes er enorm mooi uit. Maar de meeste mensen hebben geen idee hoe lang de parfum goed blijft. Kan het over datum? En hoe lang blijft parfum goed ruiken? Dit hebben we voor je uitgezocht!

Hoe lang kan je parfum bewaren?

Parfum kan in de meeste gevallen lang worden bewaard. Maar de exacte houdbaarheid is afhankelijk van diverse factoren. Als de parfum nog dicht zit, dan is het langer houdbaar dan een geopend flesje. Daarnaast is het ook afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de parfum. Als de parfum is geopend, dan gaan blijft hij minimaal 1 tot 2 jaar goed. Daarna kan de geur vervallen en zal het luchtje anders ruiken. Er zijn uitzonderingen op de regel, want de hoge kwaliteit parfums gaan tot wel 15 tot 20 jaar mee. Mits dat het flesje onder de juiste omstandigheden en op de juist plek wordt bewaard.

Hoe ruikt vervallen parfum?

Wanneer parfum zijn houdbaarheidsdatum nadert of is overschreden, kunnen er enkele veranderingen optreden in de geur. Het is echter belangrijk op te merken dat de exacte geur van vervallen parfum kan variëren, afhankelijk van de specifieke ingrediënten en de manier waarop het is opgeslagen.

Vervallen parfum kan een merkbare verandering ondergaan in de geur die het oorspronkelijk had. De geur kan dof, vlak of zelfs bedorven lijken in vergelijking met de frisse, levendige geurnoten van een nieuw luchtje. Daarnaast kan het ook een muffe ranzige geur ontwikkelen. Dit kan wijzen op degradatie van de ingrediënten en oxidatieprocessen die hebben plaatsgevonden.

Als je geluk hebt, dan is een verminderde intensiteit van de geur het geval. De geur kan zwakker worden en minder lang op de huid blijven hangen dan normaal. Voornamelijk de sterkte van luchtje neemt dan af.

Houdbaarheidsdatum parfum

Op de meeste flesjes parfum staat geen houdbaarheidsdatum. Dit is niet verplicht, want in theorie kan parfum niet bederven door het alcohol percentage. Toch zijn er ook luchtjes waar wel een houdbaarheidsdatum op het flesje staat. Als er bepaalde ingrediënten inzitten waardoor het parfum snel vergaat, dan zal er een symbool op de verpakking staan. Hieronder staan de symbolen

symbool houdbaarheids datum parfum

Op welke plek moet je parfum bewaren?

Parfum kan je het beste op een aantal manieren bewaren om de kwaliteit en houdbaarheid te behouden. Hier zijn enkele richtlijnen voor het opslaan van parfum:

  1. Bewaar parfum op een koele en donkere plek: hitte en licht kunnen de chemische samenstelling van parfum veranderen en de geur aantasten. Bewaar het op een plaats waar de temperatuur consistent is en vermijd blootstelling aan direct zonlicht.
  2. Houd de fles goed afgesloten: de meeste parfumflessen zijn ontworpen om licht en lucht buiten te houden, maar zorg ervoor dat de dop of deksel goed gesloten is om te voorkomen dat er lucht in de fles komt.
  3. Bewaar parfum rechtop: dit helpt om te voorkomen dat lucht de fles binnendringt, en het voorkomt ook mogelijke lekkage.
  4. Vermijd schommelende temperaturen: grote temperatuurschommelingen kunnen de kwaliteit van parfum negatief beïnvloeden, dus bewaar het niet in de buurt van verwarmingselementen of in de koelkast.
  5. Gebruik de originele verpakking: als je de originele doos hebt waarin de parfum is geleverd, kan deze extra bescherming bieden tegen licht en temperatuurvariaties.

Over het algemeen is de badkamer geen perfecte plek om parfum om je parfum te bewaren vanwege de schommelende temperatuur en vochtigheid die daar vaak voorkomt. Het is altijd beter om parfum op te bergen in een koele, droge, donkere en constante omgeving, zoals een kast of lade in je slaapkamer. Op deze manier kun je de geur van je parfum langer behouden en langer genieten van luchtje!

Hoe lang is ongeopende parfum houdbaar?

Ongeopende parfum heeft lange houdbaarheid, maar het kan erg verschillen afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn factoren, zoals de samenstelling van het parfum, de opslagomstandigheden en de kwaliteit van de ingrediënten. In het algemeen kan ongeopende parfum 3 tot 5 jaar tot 10 tot 20 jaren houdbaar blijven mits ongeopend. De parfums van echt hoge kwaliteit hebben soms wel een houdbaarheid van 20 tot 30 jaar!

Hieronder staan drie factoren die de houdbaarheid van parfum beïnvloeden:

  1. Chemische samenstelling: parfums met een hogere concentratie van geuroliën, zoals parfumextract of eau de parfum, hebben de neiging langer houdbaar te zijn dan eau de toilette of eau de cologne, omdat ze minder verdunnen ingrediënten bevatten.
  2. Opslagomstandigheden: hoe beter je parfum wordt bewaard (koel, donker, stabiele temperatuur), des te langer zal het zijn geur behouden. Hitte, licht en lucht kunnen de kwaliteit van het parfum na verloop van tijd aantasten.
  3. Kwaliteit van ingrediënten: hoogwaardige parfums met hoogwaardige ingrediënten hebben de neiging langer mee te gaan dan goedkopere parfums die synthetische ingrediënten bevatten.

Meestal kun je ervan uitgaan dat ongeopende parfum minstens 3 tot 5 jaar goed blijft als het onder de juiste omstandigheden wordt bewaard. Sommige parfums kunnen echter veel langer meegaan. De beste manier om te bepalen of ongeopende parfum nog steeds goed is, is door te ruiken. Als de geur nog steeds aangenaam is en niet bedorven ruikt, kun je het waarschijnlijk veilig gebruiken.

Meer weten over parfum of over de beste goedkope producten?

Wil je meer te weten komen over parfum? Lees dan onze blogs 'parfum langer laten ruiken' of 'wat is parfum'. Daarnaast komt er ook binnenkort een handig koopadvies met de beste goedkope damesparfums van 2023.