Sta je op het punt om een nieuwe smartwatch aan te schaffen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de levensduur van  de smartwatch. Sommige horloges gaan namelijk langer mee dan andere.

Dit heeft onder andere te maken met de bouwkwaliteit, de batterij, het merk, onderhoud en het gebruik.

Maar hoe herken je een smartwatch met een lange levensduur? Waar moet je op letten ? In deze blog leggen we het aan je uit.

Hoe lang gaat een smartwatch mee?

Hierboven las je al dat de levensduur van een smartwatch afhangt van een aantal factoren: de bouwkwaliteit, de batterij, het merk, het onderhoud en het gebruik. 

Over het algemeen gaan smartwatches tussen de 2 en 5 jaar mee. Indien je een smartwatch hebt van het duurdere segment, dan gaan ze 8 tot 10 jaar mee. 

Er zijn ook uitzonderingen op de regel, sommige smartwatches zijn gemaakt om net zo lang mee te gaan als een normaal horloge. Alleen deze hebben vaak een hoge prijs.

De bouwkwaliteit van een smartwatch

Een smartwatch met een goede bouwkwaliteit is gemaakt van degelijke materialen die niet snel slijten. Ook zit het uurwerk stevig in elkaar.

Als je naar de bouwkwaliteit kijkt, dan kan je naar de volgende aspecten kijken:

  1. Materialen: Hoogwaardige smartwatches maken vaak gebruik van duurzame materialen zoals roestvrij staal, titanium, keramiek of hoogwaardig kunststof. Deze materialen zijn bestand tegen krassen, stoten en algemene slijtage. Goed materiaal verbetert te levensduur van de smartwatch.

  2. Water- en stofbestendigheid: Veel smartwatches bieden water- en stofbestendigheid, wat betekent dat ze bestand zijn tegen dagelijkse waterblootstelling, zoals handen wassen of regen. De mate van waterbestendigheid kan variëren, dus het is belangrijk om de specificaties te controleren.

  3. Krasbestendigheid: Sommige smartwatches gebruiken krasbestendig glas of saffierglas om het scherm te beschermen tegen krassen. Deze materialen kunnen de duurzaamheid van het horloge verbeteren en zorgen voor een langdurig helder scherm.

  4. Algehele constructie: Een goed gebouwde smartwatch heeft stevige knoppen, goed bevestigde polsbandjes en een algemeen solide gevoel. Een stevige constructie kan de kans op schade verminderen bij dagelijks gebruik en activiteiten.

  5. Afwerking: De afwerking van een smartwatch heeft invloed op de esthetiek en duurzaamheid. Een hoogwaardige afwerking voorkomt verkleuring, afbladderen of vervaging van het horloge en behoudt zijn visuele aantrekkingskracht.

Hoe lang gaat een smartwatch mee

Onderhoud van de watch

Daarnaast heb je met het onderhoud van een smartwatch invloed op de levensduur. Vooral een geavanceerde smartwatch vereist regelmatig onderhoud. Denk aan het schoonmaken van het horlogebandje, het reinigen van het scherm en het controleren van de waterbestendigheid. Het is dus belangrijk om jouw smartwatch schoon te houden.

Gelukkig hebben veel smartwatches ingebouwde functies of apps waarmee je het apparaat kunt onderhouden. Je kunt bijvoorbeeld firmware-updates uitvoeren, de batterijduur controleren en instellingen aanpassen. Het is ook aan te raden om regelmatig het horloge op te laden en te zorgen voor een goede opslagomgeving.

Door jouw smartwatch regelmatig te onderhouden en te reinigen, kun je de levensduur ervan verlengen en ervoor zorgen dat het optimaal blijft functioneren. Het is altijd verstandig om de specifieke richtlijnen en aanbevelingen van de fabrikant te volgen voor het onderhoud van jouw smartwatch.

Onderdelen vervangen

Onderdelen van een smartwatch kunnen na verloop van tijd slijten, beschadigd raken of niet meer goed functioneren. Gelukkig zijn veel smartwatches ontworpen met de mogelijkheid om bepaalde onderdelen te vervangen, waardoor de levensduur van het apparaat verlengd kan worden.

Enkele van de onderdelen die vaak vervangen kunnen worden, zijn onder andere:

  1. Horlogebandje: Het horlogebandje van een smartwatch is een van de meest voorkomende onderdelen die vervangen kunnen worden. Dit biedt de mogelijkheid om het horlogebandje aan te passen aan jouw persoonlijke stijl of om een versleten of beschadigd bandje te vervangen.

  2. Batterij: Na verloop van tijd kan de batterijduur van een smartwatch afnemen. In veel gevallen is het mogelijk om de batterij van een smartwatch te vervangen, waardoor je de prestaties en levensduur van het apparaat kunt behouden. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle smartwatches een vervangbare batterij hebben en sommige modellen vereisen professionele vervanging.

  3. Scherm: Als het scherm van een smartwatch gebarsten is of niet meer goed reageert op aanraking, kan het vervangen van het scherm nodig zijn. Dit kan de functionaliteit van het horloge herstellen en zorgen voor een betere gebruikerservaring.

Het gebruik van de smartwatch

Het gebruik van een smartwatch kan een aanzienlijke invloed hebben op de levensduur van het apparaat. Hoe je jouw smartwatch gebruikt en onderhoudt, kan bepalend zijn voor hoelang het horloge optimaal blijft functioneren. 

Het is belangrijk om de specifieke richtlijnen van de fabrikant te volgen met het gebruik en onderhoud van jouw smartwatch. Door zorgvuldig gebruik, regelmatig onderhoud en het opvolgen van de aanbevelingen van de fabrikant kun je de levensduur van jouw smartwatch verhogen. Hierdoor gaat hij een stuk langer mee!

Levensduur verschillende merken smartwatches

 Hoe lang gaat een Samsung Watch mee?

Gemiddeld kan een Samsung Watch een levensduur hebben van ongeveer 2 tot 4 jaar. Na deze tijd zullen de prestaties van het horloge afnemen. Vooral de batterijduur zal minder worden. Daarnaast kan hij ook minder prestaties krijgen door software-updates, waar de hardware moeite mee heeft.

Hoe lang gaat een Apple Watch mee in jaren?

Over het algemeen heeft een Apple Watch een levensduur van ongeveer 3 tot 4 jaar. Na deze periode kunnen echter enkele factoren de prestaties en functionaliteit beïnvloeden. De batterijduur kan na verloop van tijd afnemen, het horloge kan trager reageren op nieuwe software-updates en er kunnen fysieke slijtageverschijnselen optreden.

Levensduur smartwatch: de conclusie

Na het lezen van deze blog is het duidelijk dat de levensduur van de meeste smartwatches tussen de 2 en 5 jaar ligt, met uitzonderingen in het duurdere segment die mogelijk 8 tot 10 jaar meegaan. Het is essentieel om bij de aanschaf van een smartwatch te letten op de bouwkwaliteit, batterijduur, merk, onderhoud en gebruik.

Hoogwaardige materialen, water- en stofbestendigheid, krasbestendig glas en een stevige constructie dragen bij aan een langere levensduur. Regelmatig onderhoud, zoals schoonmaken, firmware-updates en goed opladen, is belangrijk om de functionaliteit te behouden. Indien nodig kunnen onderdelen zoals het horlogebandje, de batterij en het scherm vervangen worden.

Meer over smartwatches weten?

Bestegoedkope.nl heeft meerdere blogs over smartwatches. Lees bijvoorbeeld alles over de voordelen van een smartwatch in ons andere artikel.